• Ramselse vrijwilliger probeert gemoederen te bedaren in Aarschots Meetshovenbos

  08 oktober 2015

   

   De 'dradenspanner' die zo'n tien
  dagen geleden een ijzerdraad over een pad in Meetshovenbos in Aarschot spande, blijft provoceren. 'Nu hing hij een tweede verwittiging tegen een boom met daarin dezelfde draad', zegt bosbeheerder Jean Puttenaers uit Ramsel. 'Dit gaat escaleren.'

   

  Burgemeester André Peeters (CD&V) riep inwoners en de politie van Aarschot vorige week nog op om waakzaam te zijn na het voorval in Meetshovenbos. Daar spande een onbekende een draad tussen twee bomen op een fiets- en wandelpad, op zo'n 1,60 meter hoogte. Fietser Frederik Van de Velde uit Ramsel kon zich enkele dagen eerder nog net op tijd bukken en verwijderde de draad zelf. 'Dit had dramatisch kunnen aflopen als ik of mijn vrouw er waren tegen gereden', zei de verbolgen fietser.

  Maar dat de mountainbikers en de wandelaars op      slechte voet leven in het recreatiebos, bleek  gisteren opnieuw. 'Wellicht dezelfde dader hing een boodschap voor de fietsers tegen boom, met een stukje van dezelfde ijzerdraad en de niet mis te verstane woorden Velo's weg, laatste verwittiging. Een duidelijke provocatie die ook door de politie wordt onderzocht', zegt Jean Puttenaers uit Ramsel. 'Ik ben vrijwilliger voor Natuur en Bos en heb begrip voor de wandelaars die liever geen snelle mountainbikers op hun wandelpaden hebben. Maar met een aanslag op die mensen ga je alleen maar voor gewonden zorgen.'

   

  Aparte paden

  'Ik probeer die wandelpaden voor fietsers af te zetten met houten hindernissen, maar die breken ze dan gewoon stuk om toch door te rijden', zegt Puttenaers. 'Er moet duidelijk overleg komen, want de spanning is echt te snijden. De fietsers hebben zelfs zo'n twintig boompjes uitgetrokken om een binnenpad te maken, zoiets kan gewoonweg niet.'

  Dat het de onbekende menens is, beseft ook boswachter Gert Verbruggen. 'Maar met zo acties kunnen we nooit akkoord gaan. Meetshovenbos ligt aan de rand van de stad en wordt intens bezocht door recreanten.

  We plannen nu een overleg met alle groepen, zowel fietsers, joggers als wandelaars', aldus Verbruggen. 'Dan komt er een nieuw reglement met daarin hopelijk paden die aan elke groep individueel worden toegewezen. De spanningen zouden dan van de baan moeten zijn. Hopelijk komen er tot dan geen nieuwe conflicten.'

   

 • Honden opgesloten in autowrak

  24 maart 2016

   

   Het parket onderzoekt een klacht over dierenverwaarlozing tegen bewoners van een chalet in Beemdeken in Varenwinkel (Herselt). Volgens de inspectie Dierenwelzijn houden ze hun honden in een afgesloten autowrak.

   

   

  Enkele wandelaars hoorden een tijdje geleden het piepen van een hond. “Ik wist niet goed wat het was”, zegt stapper
  Josy Navez-Spruyt uit Herselt. “Toen ik dichterbij ging, merkte ik een hondje op tegen het raam van het autowrak. De ruitjes waren gesloten en vochtig. Meteen wist ik dat dit niet koosjer was, omdat ook de achterruit was afgedekt met een deken. Vanaf de straatkant zie je de honden niet zitten.”

  De dierenbescherming werd erbij gehaald. “Deze honden, blijkbaar boxers, mogen niet in een afgesloten auto gehouden worden”, zegt inspecteur Jean Puttenaers. “Ze moeten op zijn minst binnen en buiten kunnen lopen. Dat is hier niet mogelijk, waardoor de beestjes in hun eigen uitwerpselen leven. Er is zeker sprake van verwaarlozing.”

  De zoon van de eigenaar zag er dan weer geen graten in dat de honden in het afgesloten wrak verbleven. Intussen is de politie ter plaatse geweest. “Er is een proces-verbaal opgesteld”, reageert Jan Peeters van de politie Zuiderkempen. “De zaak is nu in handen van het parket.”

   

 • Varkenshouder krijgt politie over de vloer na klacht dierenbescherming

  28 maart 2017

   

  Een varkenshouder in de straat Brekelingen kreeg gisteren politie over de vloer. Volgens een Aarschotse vrijwilliger van de Dierenbescherming hebben zijn ongeveer dertig varkens ‘geen enkel droog plekje’. “Onzin”, weerlegt de eigenaar de klacht.

  “Vrijdag kreeg ik een klacht van een Heistenaar over varkens in Brekelingen”, zegt Jean Puttenaers, de vrijwilliger van de Aarschotse Dierenbescherming. “Een dag later ben ik een kijkje gaan nemen en zag ik dat de klacht terecht was.


  De dieren zitten tot aan hun buik in de modder, en er is nergens een droog plekje te bespeuren. Dierenwelzijn zou hier enkele maanden geleden gepasseerd zijn, maar constateerde toen blijkbaar geen inbreuk.”

  Foto’s naar minister

  “Bizar, want je kan verschillende zaken aankaarten. Zo wordt het voedsel in de modder gegooid en moeten de dieren het stellen met oud brood. Ik stel mij ook de vraag of de eigenaar een vergunning heeft om zoveel varkens te houden.”

   

  “Ik heb een paar foto’s genomen en die naar de politie en minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) gestuurd. Veel dieren houden is geen probleem, maar niet zo. Dit is niet oké.” Volgens Puttenaers zouden er bij de politie al verschillende klachten zijn binnengekomen. De politie van Heist-op-den-Berg ging gisteren langs op het terrein, maar wil niet ingaan op het aantal klachten.

   

   

  Alle vergunningen

  De varkenshouders zelf vallen uit de lucht bij het horen van de beschuldigingen.

   

  ”De dierenarts komt om de twee maanden langs, dierenwelzijn is hier twee maanden geleden over de vloer geweest en er waren toen geen klachten. De politie is hier één keer geweest, toen een treinreiziger vanop de trein ons terrein had gezien.

   

   

  Maar die klacht kreeg uiteindelijk ook geen staartje”, reageert de eigenares.

   

  “Ook groenten”

  “Onze varkens hebben een container ter beschikking waar ze op een droog oppervlak kunnen liggen. Kunnen wij eraan doen dat het in dit land regent? Dat de straat door de gemeente werd verhoogd en ons terrein nu lager ligt?”

   

  “Onze varkens krijgen trouwens behalve brood ook korrels en groenten. Aangezien wij een bedrijf hebben, hebben wij vergunningen voor alle varkens. Ik kan begrijpen dat mensen wantoestanden met dieren willen aankaarten. Maar als het ten onrechte is, vind ik dat de eigenaar zich moet verdedigen.”

 • Tientallen verwaarloosde vogels gedumpt in Herselt

  29 januari 2018

   

   

   

   

  In de straat Beemdeke in Herselt heeft de politie eind vorige week maar liefst 13 volières in beslag genomen. Ze waren e gedumpt,

  en de vogels waren erg verwaarloosd. Ze worden nu opgevangen bij dierenvereniging Snuffel.

   

  Vogels floten niet meer

  In de gedumpte volières zaten
  zo'n 80 vogels, van kanaries over parkieten tot sijsjes, en de volières waren ook heel erg vuil. "De vogels floten niet meer", vertelt Jean Puttenaers van de vzw Snuffel. "Ondertussen hebben we ze verzorgd, en nu horen we ze gelukkig weer."

  Sommige vogels waren geringd, anderen hadden géén ring om. Dat wil zeggen dat ze beschermd zijn of in het wild gevangen, en dat je ze dus niet mag houden. "Het gaat allemaal om winstbejag", zegt Jean. "Wat verboden is brengt veel geld op. Je kan een paar honderd euro voor zo'n beschermde vogel vragen."

   

  Ook al verwaarloosde honden en varkens

  Volgens Jean is het niet de eerste keer dat er aan Beemdeke verwaarloosde dieren worden gevonden. "Vorig jaar zijn er honden in beslag genomen die in de auto leefden, en begin deze maand zijn er varkens weggehaald die al drie jaar in een klein hokje zaten. Het is dus de derde keer dat de eigenaar zoiets doet, en de rechter grijpt niet in, onbegrijpelijk."

   

   

  Laten vliegen

  Voor de geringde vogels wordt opnieuw een eigenaar gezocht als ze weer gezond zijn. De vogels die niet geringd zijn, zullen tegen de zomer worden vrijgelaten. "Ze mogen opnieuw de vrije natuur in", zegt Jean.

pers

contact